Wednesday, January 06, 2010

Hari Pertama Nisaa'

Hari ini hari pertama Nisaa' ke sekolah. Dah nak masuk 4 tahun anak ibu yang sorang ni. Mula-mula excited bangun pagi, mandi, pakai baju sekolah warna pisang dengan seluar biru, tudung putih, minum susu. Masuk dalam kereta ceria je. Sampai sekolah ok lagi. Bila masuk dalam kelas pun masih ok. Tapi ... bila dah makin ramai budak lain sampai, dia dah mula resah gelisah. Muka dah lain macam. Tapi still control macho. Bila ada sorang budak masuk dengan nangis-nangis tak nak lepas mak dia ... SNAP!! Nisaa' menangis sama. Tak bagi aku keluar. Tak bagi aku jauh dari dia. Lawaknya, budak-budak lain pun nangis sama. Ala-ala chain reaction gitu. Nangis secara jemaah! hahahaha

Jenuh aku tengok cikgu2 nak menenang dan memujuk sorang-sorang. Ikut aku, aku nak lari je tinggalkan Nisaa'. Aku kan keras hati kan. Anak nangis pun buat derk je. hehehehe .. tapi kalau tak tinggal, lagi bertambah nangis. Dari pengalaman, budak-budak ni akan terus menangis dan buat perangai bila parents ada sama. Lagi parents pujuk, makin menjadi tangis depa. So, the best way is to leave the room and let the teacher handle the kids. Kalau sorang-sorang start masuk nak pujuk anak bila anak nangis sikit, memang sampai balik tak habis nangis. Itu parents yang baru first time hantar anak sekolah la tu. hehehe .. syukur Alhamdulillah masa dengan Irfan, Zinnirah dan Syabil, aku tak ada masalah dengan depa. Senang hantar. Takde nangis-nangis, ngamuk-ngamuk nak balik. Nisaa' la ngada sikit sebab dia lama dengan aku sejak aku tak kerja.

Masa dia dok leka mewarna .. aku terus cabut lari turun bawah. hahahaa ... nasib dia tak turun bawah cari aku macam anak-anak orang lain. kalau tak jenuh nak pujuk masuk kelas balik ... adehhh ...

All in all ... Nisaa' was having fun .. katanya lah. Itu cakap lepas dah habis sekolah. Esok tak tau la macamana. Mintak2 tak nangis-nangis nak balik lagi.

Nanti aku upload gambar ... sekarang wayar kamera takde. hehehehe

13 comments:

Pa'chik said...

pesal budak sekarang nak kena masuk sekolah awal ek??

aku dulu tak masuk tedika pun... masuk derjah satu dah pandai la takat baca tulis kira tuh...

tak payah tunggu lak tu.. siap aku rasa nak lempang sekor budak ni pasal banyak cakap... kikiki...

tapi masa tu memang takde mak pak tunggu anak pun... budak jaman espiem puluh-puluh ey ni je yang manja lebih... :P

achik said...

wah, Nisaa' dah sekolah.. :D

kalau saya jadi cikgu tu, mau saya pun sama nangis.. ekeke..

uish, pa'chik garang betul.. kecik2 dah nak lempang orang.. ;p

khairyn said...

salam

aku dulu pun sekolah stat 4 tahun la ni tak abis-abis lagi hahaha. Masa tu aku tak de kawan baya2 jadi nak gi sekolah sebab nanti ramai kawan.. memang best la.

Sekolah plak sekolah gereja, multicultural gittew. 2 tahun dok tadika huhuhuhu. masuk darjah 1 aku dah boring hahahaha

izinni said...

aku sokong khairyn sebab aku pun gi tadika masa umur kecik .. 5 tahun. sebabnya .. aku dok merengek nak gi sekolah sebab nak ikut akak aku. mak aku pun ngantor ler. best! ramai kawan. multiracial ... hehehe .. sebab tu aku tolerate orangnya .. wink wink .. hahahaa

pa'chik ... kebanyakan parents sekarang kerja, sebab tu hantar anak2 gi sekolah. selain belajar yang basic2 macam surah2 lazim, doa2, belajar abc, menulis, mengira ..depa belajar skill bertolak ansur dengan rakan sebaya. bergaul elok-elok. kalau kat rumah dapat apa? dapat bibik yang ok takpe .. yang tak ok? duduk la ngadap tv citer indon sama-sama. parents mana ada masa nak ngajor semua tu.

dulu-dulu time kita lain la. kalau parents keje pun, jiran tetangga ada menjaga kalau main jauh pun. budak-budak sekarang terkurung. tak bebas. kat sekolah depa belajar berkawan. kalau tak jenuh darjah satu jadi jakun. hehehehe

budak2 dulu berani sebab dari awal dah terdedah berani. merayap merata. segala longkang parit nak teroka. jiran 40 pintu semua kenal.. lebih2 kalau nakal. budak sekarang? jiran selang satu pintu pun belum tentu kenal anak kita. nasib la anak2 aku nakal, bising .. aku pun bising .. so jiran2 kenal. hahahhaa

so rasanya terpulang pada parents nak hantar atau tak. kalau surirumah sepenuh masa, tak hantar pun takpe kot. ajar je kat rumah. tapi pada aku .. aku lebih suka hantar sebab nak anak2 aku berkawan. belajar dengan aku menangis je banyak. aku pulak garang. kekekeke

achik,
nangis sama ek? hehehee ... kalau akak .. rasa nak pelempang sorang2! ehehehe .. tak boleh sabar tengok budak2 nangis lama tanpa sebab ni ... geram je. bukan cikgu yang baik. ;)

Pa'chik said...

maknanya budak-budak yang zaman dulu tu fail la jadik mak bapak kan... kikiki... orang tua yang tak sekolah jaman dulu lagi pandai jaga anak... ekekke... :P

ke balasan pasal dulu banyak nyusahkan orang tua... kikiki.. :P

ko rajin mencubit nih... kikiki...

aku kalau budak duk nangis tak nak benti... aku cubit je kekuat.. puas ati aku... ekekek... :P

izinni said...

bila masa plak aku kata mak bapak dulu2 fail jaga anak/tak pandai jaga anak? tah apa2 ...

tengoklah keadaan dulu dengan sekarang. dulu budak2 bebas. budak2 sekarang? itu salah satu sebab ngantor ke sekolah awal2 ni. bior belajar bergaul dan dalam waktu yang sama belajar gak. simple macam tu pun tak leh nak faham?? duh!

ko memang ... pendera! hehehehe

Pa'chik said...

bila pulak aku kata ko kata mak bapak dulu2 fail jaga anak??

dulu orang takut anak lemas, kena langgor... tu je la... kikiki... :P

Umar Abdul Aziz Bin Hj Mohd Affandi Bin Abdul Rahman said...

blog yang bagus, ape kate try pegi visit blog saye ni plak kalau nak tahu info yang unik dan elegan di http://tolongsenyap.blogspot.com ,try visit erk

Mak Su said...

hahaha, dugaan sungguh

DeeN said...

Hahaha... sib baek pokcik tak ajak kak has bertumbuk. wink, wink.

Dulu saya start g tadika umo 3 tahun, sbbnya mak sedara pembantu kat tadika tuh. Bila dah umur 6 tahun, cikgu tadika siap bg hint lagi suruh start bayo yuran, sbb dah masuk 2 thn belajo free. hahaha... tp ekceli suka p tadika sbb ada sorang kawan (tua 2 tahun) sorang abang oku, sian dia takdak orang nak kawan ngan dia. Tu pasal hari2 saya pi kawan ngan dia. Er... plus leh makan pree. Best..! ;)

tikab said...

nice blog..

kingbinjai said...

ha ha histeria tu

Pa'chik said...

ko nak tunggu anak ko naik derjah dua ke baru nak wat cerita baru?? ke nak tunggu ali masuk derjah satu?? :P