Wednesday, July 11, 2007

Laksa (Step by Step)



uikssss .. depa tengah makan apa tuuuu??? Oooooo laksaa.



Rasanya ramai yang tau macamana nak buat laksa kan, kan, kan? meh kita jamu mata nengok cara buat laksa step by step. Speciality laksa aku .. aku suka letak tauhu. bila kuah laksa tu meresap dalam tauhu tu .. uiksss nikmat sangat.

Mari kita mulakan ...

1)


2)



3)


4)


5)


6)


7)


8)


9)


10)


Nota kecik-kenot: Gambar2 ni diambil dalam 3 tahun lalu. Jemputlah makan laksa naa :D

24 comments:

pB said...

sodap tu ...

akirasuri said...

kak has.
laksa ini mengingatkan saya pada seseorang. he he he.
dan bendang!

erk! semalam masak laksa ke? awat tak hantaq sini :D

izinni said...

pB,
memang sodap :D

akira san,
uikss .. tak baca nota kecik-kenot ke?
semalam masak bubur nasi je sebab nisaa' tak berapa nak sihat, ibunya pun sama. makan dengan ikan bilis, bawang, lobak jeruk goreng garing2. yum yum ...

akirasuri said...

Nota kecik-kenot: Gambar2 ni diambil dalam 3 tahun lalu. Jemputlah makan laksa naa :D

mana ada cakap pasal masak bubur nasi kak has :o...ho ho ho. nisaa' dah sehat belum? muah muah jalok ambong untuk nisaa' :D

zwitterion said...

sy pun baru je bt laksa..sodap..letak tauhu tu, x penah la pulak..nnt try:)

izinni said...

akira san,
ko ingat aku macam ko ke .. semua nak citer sampai ke gossip! hahahahahhaha ....

nisaa' masih belum sihat .. tapi sebab dia suka makan ubat, lagi 3,4 hari sihat la tu .. insyaAllah :)

zwit,
jangan tak cuba. memang sedap sebab rasa laksa tu dah meresap sebati dengan tauhu. lagi sedap dari letak telur :) besides .. it's healthier :D

akirasuri said...

erk? gusip apa yang saya cerita? ha ha ha. erk! ha ha ha. tengah fikir ni gusip apa yang saya cerita. sungguh! kurang kesedaran ni :(

izinni said...

uiksss,
hang ni kalut la akira. hahahaha .. nyakat sikit, latah lebih. adehhhh ...
kurang-kurangkan ler sikit paranoid tu .. tak elok untuk kesihatan. hehehehe

~~~***aZaHygCoMeL***~~~ said...

laksa :(

nak makan laksa :((

nak suwuh mak masak la weekend ni...besnyer....hehehe

izinni said...

azah,
selagi boleh bermanja-manja dengan mak ... mintaklah dia masak apa pun. nanti dah kawin dengan encik hairul .. susah pulak. hehehehe

Pa'chik said...

oit.. gambar saja... ceritanya? takkan main bubuh je... cerita la sikit.. hehe...

achik said...

wah laksaaaa.. feveret saya tuh.. nak masak utk makan 3 org rasa malas la plak.. huhu.. ;p

13may said...

wow! terliur aku...hahha

Si B*ntang said...

kak has mengguda napsu mkn ryn lagi :((

owh owh ! laksa itu sungguh sexxy.

tauhu itu tserlah kegebuannya.

hehe.

hrp2 nisaa' cpt sembuh.:)

Mak Su said...

ni namanya ajak-ajak siber...eehmmm, erkkkk, kenyang siber. tq

kemat said...

penah dengar pasal laksa kebuk..laksa tepung gandum sndiri bikin..dah lama sy nak update kat blog citer pasal laksa kebuk nie..gambo pun dah ader.... nanti la..

Iman Mawaddah said...

Saya tak tahu kenapa dengan tekak saya..kurang minat dengan laksa. Makan pun kalau yang mak masak. Tu pun sikit je. Tak macam adik beradik lain dok pulun sakan.

acciaccatura said...

sampai hati you, izinni! :)
terliur kita orang tengok gambar ni. bila nak jemput kita orang makan?

mudin001 said...

ceh, lapar woi tengah-tengah malam ni. mana nak cari laksa masa ni? esokla cari.. heh!

Azhar Ahmad said...

alahai syedapnyerrr

izinni said...

Pa'chik,
picture says a thousand words. dari gambor tu dah boleh tau macamana cara nak buat laksa. tak yah nak citer-citer lagi dah. heheheh

achik,
kalau malas ... beli je la kat pasar malam. tapi tak puas makan la kan sebab portionnya secoit rasas je. hehehehe

ahmay,
errr tengok pompuan lagi terliur kot! hahahahaha

ryn,
goda nafsu makan takpe. goda lain bahaya! hahahahaha
Alhamdulillah, nisaa' is getting better. tinggal batuk2 je lagi :)

Mak Su,
hahahahhaa

kemat,
hmm menarik tu. saya tunggu entri tu nanti.
btw .. selalunya mee laksa buat guna tepung beras ... ni guna tepung gandum pulak ek. dari negeri mana tu ya?

Iman,
biasalah tu. macam suami saya gak. walaupun orang perak, tapi dia tak berapa nak boleh nak telan laksa ni. kalau saya buat, dia jamah sikit je .. syarat. :)

izinni said...

accia,
eerrrr .. boleh je. kalau reti cari pinggiran usj .. jemput datang ke rumah. email me and give the time and date ... insyaAllah akan jamu dengan laksa. :) betul ni ... tak tipu.

najmudin,
cari .. jangan tak cari .. hehehhe

Azhar,
kat selatan mesti ada jual laksa yang power kan. saya ni dok terkenang gambor mee rebus yang kamu pernah post kat blog kamu. hehehehe

tyrexia said...

aahh..... sedapnya... lame sungguh tak jamu laksa...

*ish... diet diet*

izinni said...

uiksss .. sejak bila pulak hang diet? hehehehe ..