Sunday, March 30, 2008

Widadku berbicara ...

ibuuu ... nak chuchu
ibuu ... nak akai udum .. nak olat Auwah Abat ...
ibuuu ... ali nak ido yek?
ibuuu ... engok sabin. sabin tu uat .. akit
syyyy .. iam ... nanak angis. ali aek kan
weeeeee ... cicakmennnnn
name aye ichak ahharra
name kakak aye ciciyaahh
name abam ... sabinnn engan ipannn ... yeaaaaa
ali nak andi yek? ali shejuk yek? iaannnn ali anges shejuk ...
Auwahhh ... jatuh pulak inyak ni ...
isyyyy .. tak payah laaa ...
shape tu? awan ayah yek?
nah ibu! epon ibu unyi ...
fifi ... and awe tot tot ...
ni ate ... ni idung mek mek ... ni ulut ... ni gigi ... ni angan ... ni kaki ... ni pipi ... ni ambut ... ni inge .. tatu .. tua ... tige ... timpat ... tima ... tenam ... tujuh ... tapan ... tetiyan .. tetuyuhhh ... omey tatik!
sabin nak uti tak?
angan aaa sabin ...
hah! tu ikan fish ...
aaaa .. engok tu .. tu ulan ... tatik kan
nak chayam ... uluk pulak .. babai ibuuu ... nak tuwun dahhhh ...

*Minggu depan hari Selasa, genap usia Nisaa' Az-Zahraa 2 tahun.

Nota kecik-kenot:
Alhamdulillah. Ali dah sihat sepenuhnya. Dah tak kuning. Dah cerah.

13 comments:

Pa'chik said...

pesal nombor dia stat ngan urup ti je semua.. ekekke...

so'od said...

petahnya! ada tokoh ganti ibu dia ni.. ekeke..

izinni said...

hehehe .. idak ler aku tau ngapa semuanya gitu. yang penting paham. kekekeke

izinni said...

am,
petah cakap ... melawan pun pandai dah tu ... isyyyy

aini fatimah hassan said...

Salam.....

Seronok kan bila citer pasal bebudak ni, macam-macam ragam mereka. Tu yang bila berkumpul saya suka rakam (gambar & vedio) telatah mereka (anak-anak sedara). Suka tengok bila ada kelapangan. Sampaikan kakak-kakak ipar bising, gambarnya tak pernah dapat pun. Sekarang ni mana musin cuci2 gambar kan, semuanya simpan dalam laptop.

Citer bab pelat ni, tah kenapa sampai sekarang ni ada sesetengah perkataan tu saya macam susah nak sebut dengan betul wpun perkataannya mudah, rakan-rakan sekerja & juga keluarga suka usik '...cepat Nee / Ucu, sebut betul-betul'.

Blog tu insya Allah sedang diusahakan tapi bukan atas nama personal (wpun laptop tu milik saya), atas nama department kami - projek gila-gila kami untuk tahun ni, yang pasti aktiviti paling kerap - acara makan-makan. Idea tu tahlah... bak kata rakan-rakan 'tak sudah-sudah dgn idea melawannya'.

izinni said...

aini,
buat la satu yang personal .. buleh berkongsi cerita dan berkenal-kenalan lebih lagi.

achik said...

ichak ahharra budak peyat.. hehe..

oh2 anak buah saya dah umur 5thn pun pelat.. x tahan sungguh dgr dia nanyi lagu air pasang dalam..

"air pacang dalam culut putui lima
nyonya banun pagi cilam potok munga" ;p

aini fatimah hassan said...

Salam.....

Hari ni sibuk citer pasal Sufiyah Yusuf – si genius matematik! Awalnya saya yang mulakan, siap send address laman news tu kat jiran sebelah meja… dia yang buka, bila dia kata ‘berita luar negara ni tak sensor lah…’, saya terus tak berani nak tengok. So dia tolong copy & paste citernya untuk saya. Banyak andainya yang boleh di buat, apa pun hanya Sufiyah & Allah sahaja yang tahu akan kebenarannya. Kiranya citer itu benar, tak der pekerjaan lain ke yang boleh dibuatnya untuk dia meneruskan hidup ni. Kenapa singkat sangat akalnya, genius tapi tak waras.

Dalam pada tu citer pasal filem Fitna pun ada. Memanglah betul kita kena bertegas dengan mereka yang menghina agama kita, tapi sedarkah kita yang sebenarnya orang kita sendiri ada menyumbang dalam hal ini, contohnya citer haru biru, anak halal, gubra, sepet & tah apa-apa lagi. Kita ni sibuk lah dengan isu ni semua, tu si pak arab saudi tu bukan main baik lagi dengan si polis dunia (pengganas dunia) tu kita tak kisah pun. Puak-puak ni semua berani sebab kita orang Islam yang tak bersatu hati. Kita sibuk bila orang luar menghina agama kita, menghina Kekasih Allah, hukum Allah, surat cinta Allah, sunnah Kekasih Allah, tapi bila orang kita yang buat kenapa pak-pak menteri tu semua tak berani nak bersuara. Ni pula ada pementasan berdasarkan novel Salman Rushdie – The Satanic Verses di Jerman. Esok confirm kecoh lagi berita ni dijadikan perbincangan hangat.

Risau gak sebab anak-anak sedara sedang membesar, setakat ni nampak masih terkawal, harap-harap begitulah seterusnya.

aini fatimah hassan said...

Salam.....

Hari ni ke birthday Nisaa'? Kiranya benar, Happy Birthday buat Nisaa', semoga menjadi anak yang soleha, insya Allah. Ikut tahun Hijrah dah lepas kan, 2 Rabiul Awal.

Sukalah tengok jam kat atas tu, sebabnya warna hijau. Sampaikan selalu kena tegur, 'dia ni dah tak der warna lain ke, asyik-asyik hijau...'. Dah tu kan warna alam, malahan bukan ke kita digalakkan memandang benda yang berwarna hijau, seperti tumbuh-tumbuhan bila terasa letih, nak-nak macam kita orang ni yang asyik ngadap pc sepanjang hari & bermain dengan angka.

khairyn said...

selamat hari jadi buat Nisaa' Az-Zahraa

semoga jadi anak yang solehah dan err kurang membantah kata ibu bapa (??) hehehe

akirasuri said...

Selamat hari lahir yang akan datang nisa'
Moga jadik baek dan mulia macam cik ati ek..
Ha ha ha!!

izinni said...

achik,
dengar budak pelat ni memang seronok, lawak tapi tak boleh dilayan pelat sama .. nanti melekat sampai ke tua. bahayaaa ..

aini,
itulah cabaran membesarkan anak-anak di zaman ni. parents kena lebih peka dan lebih ilmu.

ya. 1hb memang birthday nisaa'. yang hijrahnya pun dah disambut. setahun 2 kali kiranya.

hijau .. warna yang mendamaikan.

khairyn,
hehehe ... kalau cara membantahnya macam khairunisa tu macamana aku nak buat ek? hehehhe

akirasan,
ha ha ha... meremang bulu roma den. hehheheh

Rynn Cowbra said...

adehhla!

comelnyer adikku ini.

meh cini icca!tatak win nak luk!hiks!