Monday, March 12, 2007

anak mak

pa'chik, aku tau sebenornya ko nak manja-manja kucing ngan mak ko kan?

resipi mee kari simple untuk pa'chik masak khas untuk mak dia dan pada sesapa yang tak suka nak susahkan mak depa.

bahan-bahan

ayam (potong kecik-kecik)
kentang (potong dadu)
serbuk kari ayam (aku suka guna baba's)
santan
kerang (siap direbus dan dikopek)
fish ball (selalunya aku buat sendiri guna isi ikan tenggiri)
bawang merah + bawang putih + halia (kasi blend semua tu)
mee kuning (celur)
taugeh (celur)
sawi (celur)
telur ayam rebus
tauhu kering

1) panaskan minyak. tumis bahan blend sampai naik wangi.
2) masukkan kari yang dibancuh dengan air. tumis sampai naik minyak.
3) masukkan kentang dan ayam. gaul dan masak dalam seminit.
4) masukkan air. biar mendidih. masukkan fish ball.
5) masukkan pati santan, garam. pelankan api.
7) pastu masukkan tauhu kering + kerang. bila dah mendidih untuk kali kedua boleh tutup api tu.

bila nak makan, masukkan mee yang dicelur dalam mangkuk. letak taugeh, sawi, telur ayam. curah kuah kari yang panas tu. letak ler bawang goreng ke, daun pudina ke .. suka hati la. pastu dah leh makan.

------------------------------------------------------------------------------------
uiksss dah jadi blog masak-memasak la pulak! :-P

5 comments:

Iman Mawaddah said...

Tu dia..pa'chik lepas ni jangan lupa try masak dan ajak kawe sekali hehehe..kawe tau make jar

Iman Mawaddah said...

Eh akak..macam mana buat fish ball sendiri ya?

Pa'chik said...

aku suka letak udang, pakai serbuk kari utk mekanan laut.

nanti la aku terai. hehe.. tapi, yang bestnya, ko tak letak pun sukatan dia. apa ra... ingat aku buleh main agak macam tu je ke..

terima kasih ye.

izinni said...

iman,

hehehehe .. fish ball home made ni mudah je, tapi tak kenyal macam fishball beli.

isi ikan tenggiri (sebab senang nak asingkan isi dari tulang) blend dengan ais sikit. letak garam, gula sikit, lada sulah, tepung jagung/kanji dalam sesudu dua. gaul sebati.

masa sup menggelegak, masukkan ketul2 fish ball ni. bila dah timbul maknanya dah masak.

eh lupa plak. tau macamana nak buat cekodok bulat2 kan? fish ball tu buat camtu gak.

faham ke ni? hehehhe

izinni said...

pa'chik,

resipi yang aku bagi ni basic je. pandai2 ler ko olah.
honestly aku tak reti nak bagi sukatan sebab aku masak tak pernah ada sukatan. main agak2 je. hehehhe .. abih camno?